Makine Programı

Eğitim programının amacı: Mesleki konularda liderlik görevi üstlenebilen, malzeme bilimi, mekanik, imalat, tasarım, tersine mühendislik, ölçme ve kalite kontrol konularında almış olduğu uygulamalı teknik eğitimler ile mühendislik problemlerine çözümler üretebilen, çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve mesleki etik kurallarını uygulayan teknikerler yetiştirmektir.

Makine Programında eğitim süreci kapsamında; endüstriye dayalı talaşlı ve talaşsız üretim metotları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim (CAD-CAM), bakım ve onarım teknikleri, ölçme ve kalite kontrol, hidrolik ve pnömatik sistemler, malzeme tanıma ve muayenesi (tahribatlı-tahribatsız) ve bakım-onarım teknikleri hakkında bilgi ve beceri kazandıran, bir eğitim verilmektedir.

Makine Bölümüne kayıt olan ve isteyen her öğrenciye mesleki beceri testi (MEBET) yapılmaktadır. Bu testler ile öğrencilerin üç boyutlu uzaysal algısı, alet ve makine kullanma becerisi, aritmetik akıl yürütme ve el becerisi yetenek sonuçlarına göre öğrencinin 2 yıllık öğrenim hayatı boyunca doğru seçmeli dersleri almaları ve işletmede mesleki eğitimde öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun ve gelişimine katkıda bulunacak birimlerde staj yapmaları sağlanmaktadır. Dolayısı ile öğrencilerin hem mesleğini severek yapmasını hem de mezuniyet sonrası istihdam edilebilirlik oranlarını artırmayı hedeflemekteyiz.

PROTOKOL YAPTIĞIMIZ FİRMALAR:

1. Sınıf Güz döneminden itibaren teorik ve bilgisayarlı dersleri Meslek Yüksekokulumuz dersliklerinde, Uygulamalı dersleri ise hem Yüksekokulumuz Atölye’lerinde hem de protokol çerçevesinde ASO Teknik Koleji Atölyelerinde yapılmaktadır.


    

İşletmede Mesleki Eğitim ve Atölye Uygulama derslerinden önce öğrencilerimizin tamamına İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) dersi verilmektedir. Atölye de bulunan tezgah ve ekipmanların tamamı İSG kurallarına göre dizayn edilmiştir. Atölye dersleri şubede 12 öğrenci olacak şekilde yapılandırılmakta ve her öğrencinin makine bölümünün gerektirdiği üretim tezgahlarını ve ekipmanlarını kullanmalarına fırsat verilmektedir.

 

Atölye eğitimlerinde her öğrenci eğeleme, delik delme, torna tezgahı, freze tezgahı, CNC torna tezgahı ve CNC freze tezgahını kimsenin yardımı ve desteği olmadan kullanabilecek şekilde eğitim almaktadır.

Atölye eğitimleri sırasında öğrencilerimizin kullandığı malzeme ve ekipmanlar ile Kişisel Koruyucu Donanımlar ücretsiz olarak temin edilmektedir.

Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) ve Bilgisayar Destekli Üretim (CAM) dersleri için bölümümüzde her öğrencinin bireysel olarak kullanabileceği teknik özellikleri yüksek 45 adet bilgisayarın olduğu, 1 adet 3D yazıcı, 1 adet CNC router ve 3D lazer tarayıcı Artec Eva bulunan bir laboratuvarımız vardır. CAD derslerinde öğrencilerimize tasarım ile birlikte sonlu elemanlar analizi eğitimi de verilmektedir.

 

CAD-CAM ve tersine mühendislik derslerimizde lisanslı olarak aşağıdaki yazılımlar ful versiyonlarına sahip olup bu yazılımların eğitimlerini vermekteyiz. 

  1. TOPSOLID
  2. SOLIDWORKS 2020
  3. CATIA V5-6R2019
  4. AUTOCAD

Bu derslerin yanı sıra Alışılmamış imalat teknikleri dersinde Su jeti ile kesme, Lazer, Plazma kesim, Tel Erozyon ile işleme gibi ileri imalat tekniklerini içeren konular anlaşmamız olan firmalarda gerçek üretim ortamında yapılmaktadır.

Sektörde alanında uzman kişiler zaman zaman okulumuza davet edilerek öğrencilerimizle buluşmaları sağlanmaktadır.

 

Ayrıca bölüm olarak makine teknolojisi alanında dünyada meydana gelen gelişmeler yakından takip edilmekte ve projeler yoluyla teknolojide meydana gelen gelişmelerin eğitim öğretim müfredatımıza transferi yapılmaya çalışılmaktadır. 2019 Ağustos ayında tamamlamış olduğumuz proje ile ilgili detaylı bilgileri aşağıdaki linklerden alabilirsiniz.

http://www.i3dinvet.com/

https://www.youtube.com/watch?v=mwrHkbLCHP0

https://www.youtube.com/watch?v=898Hkdrdqj0

Bu projelerden elde ettiğimiz tecrübe doğrultusunda imalat sektöründe çalışan işitme engelli çalışanlar için Teknik İşaret Dilinin geliştirilmesi konulu yeni bir projeye başlanmıştır. Aşağıdaki linkte detayları bulunan proje çalışmamız Ekim 2019 da başlamış olup 35 ay sürecek bir çalışmadır.

https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2019-1-TR01-KA202-076675

 

Öğrencilerimiz hem öğrencilik dönemlerinde hem de mezuniyet sonrası Whatsapp grupları ve Yüksekokulumuz web sayfası mezun izleme modülünden takip edilmektedir.

Mezun öğrencilerimiz öncelikli olarak staj yaptıkları firmalarda istihdam edilmektedir. Mezuniyet sonra tarafımıza ulaştırılan istihdam talepleri öğrencileri anlık olarak ulaştırılmaktadır.

Mezun öğrencilerimiz içerisinden isteyen öğrenciler DGS ile alanında mühendislik eğitimine devam edebilmektedir. Mezun öğrencilerimizden almış olduğumuz geribildirim çalışmasına göre istihdam ve DGS ile  alanında mühendislik eğitimine devam oranları aşağıda verilmiştir.

 

 

İŞYERİ BECERİ EĞİTİMİ (STAJ) STANDARTLARI

İMALAT İŞLEMLERİ I-II CNC TORNA VE CNC FREZE DERSLERİ ATÖLYE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ VE ATÖLYE KULLANIM KURALLARI